Compromisloos Samenwerken


Veel conflicten ontstaan omdat mensen vasthouden aan hun standpunten, vermeende belangen en meningen. Dit maakt ze ook meteen onoplosbaar. Het zijn de mensen die van standpunt kunnen en durven veranderen die voor oplossingen zorgen. Niet diegene die eraan vasthoudt.

Wat er vaak gebeurt is dat beide partijen een beetje opschuiven. Dan ontstaat er een oplossing waarmee partijen ‘kunnen leven’; Het Compromis. Dat is over het algemeen niet de beste oplossing of richting. Het is een gevolg van ‘geven en nemen’ of middelen.

 

Wat is een compromis?

Volgens van Dale is een compromis een “overeenkomst waarbij alle partijen iets inleveren”. een andere definitie van een compromis is ‘een tussenoplossing’. Er zijn kennelijk twee standpunten. Daar moet je tussen gaan zitten om een oplossing te vinden en beide partijen voelen het als inleveren. Vaak wordt het gezien als pappen en nathouden. Er zijn mensen die het hele leven als een compromis zien: elke relatie, hun huwelijk, de werkvloer, de opvoeding, de band met de natuur, duurzaamheid en ga zo maar door.

 

Wat is er mis met een compromis?

Op zich is er niet zoveel mis met een compromis. Soms zit er gewoon niet meer in. Wel ontbreekt het bij een compromis vaak aan een duidelijk richting. De ziel van de standpunten is eruit. Je bent gewoon in het midden gaan zitten. Dit wordt de politiek vaak verweten. Als een van de partijen niet beweegt is er niet eens een compromis mogelijk. Dan is het buigen of barsten. Eigenlijk is dat de eerste vorm van Compromisloos Samenwerken. My way or the Highway. Een milde vorm hiervan is dat de machtigste een besluit neemt nadat alle partijen gehoord zijn. Het is dan de vraag in hoeverre de machtigste dan voor de beste oplossing voor het geheel kiest. Dan moeten macht en wijsheid samengaan en dat is een zeldzame combinatie.

 

Compromisloos Samenwerken

Is dit compromisloos samenwerken?

Er is gelukkig nog een andere manier van Compromisloos Samenwerken. Dat klinkt hard, maar het is eigenlijk een vrij soft proces. Je gaat namelijk samen op zoek naar de beste oplossing. Dat is de intentie van alle betrokkenen. Door jezelf open te stellen voor de mening van anderen, goed te luisteren en die mening volledig te begrijpen ga je de waarde en de waarheid van het andere idee zien. Hierdoor wordt je eigen standpunt beïnvloed. Je gaat anders naar de situatie kijken.

Als beide partijen dit op kunnen brengen ontstaat een boeiende dialoog waarbij je gezamenlijk naar een oplossing gaat die het beste is voor iedereen. De intentie is immers om voor de beste oplossing te gaan. De uitkomst is bijna altijd beter dan de standpunten waarmee begonnen is.

 

Klinkt simpel, nietwaar?

Op zich is het niet moeilijk. Dit is zelfs gemakkelijk als het onderwerp je niet echt interesseert of als je er weinig belang bij hebt. Het is een stuk moeilijker wanneer het om belangrijke kwesties gaat.

Ben jij dan in staat om te blijven luisteren? Ben je echt bereid van gedachten veranderen? Durf jij anderen te vragen naar jou te luisteren als dat niet gebeurt? Ben je in staat je eigen weerstand te observeren en je er niet door te laten leiden? Is dit interne proces bespreekbaar in je team? Is er ruimte voor dergelijke kwetsbaarheid? Hoeveel vertrouwen krijg je in elkaar als dat wel het geval is?

Het is niet erg om een ego te hebben die het soms overneemt. Dat hebben we allemaal. Het getuigt van een enorme professionaliteit en teamgeest als dat meegenomen wordt in de dialoog. Welke argumenten zijn echt en welke zit het ego ter plekke te verzinnen? En voor de conflictmijdenden in het team: welke goede redenen verzint het ego om zich maar niet uit te hoeven spreken?

Met deze methode kom je niet alleen tot betere besluiten met meer draagvlak. Iedereen leert ook het eigen ego en zijn strategieën beter kennen. Je ontdekt de creativiteit van het ego en je zult onder de indruk zijn. Op deze manier ontstaat er meer ruimte voor creativiteit en leren. Dat is essentieel in deze tijd.

 

 

Dit is een geweldige methode die we vaak toepassen in de begeleiding van (management)teams. Op deze manier neemt het vertrouwen toe en dat is nog altijd de basis van samenwerken. En zeker van Compromisloos Samenwerken.

 

Ben je geïnteresseerd in het toepassen van deze aanpak? We kunnen je helpen bij een snelle introductie en beantwoorden graag je vragen! Vul een contactformulier in en we nemen snel contact op. Je kunt natuurlijk ook een van onze mensen bellen.