De psychologie van Samenwerken


 

De psychologie van Samenwerken

het idee dat je er niet alleen voorstaat is zeer belangrijk

De Psychologie van Samenwerken: Mensen zijn sociale wezens, we verbinden ons en onze zingeving is altijd in relatie tot anderen. We voelen afwijzing en buitensluiten als pijn. Het gevoel dat je er samen voor staat is essentieel. Dat blijkt maar weer eens uit het volgende onderzoek van de Stanford Universiteit.

In 5 experimenten hebben Piranha Carr en Gregg Walton aangetoond dat SIGNALEN van samenwerking de intrinsieke motivatie deed toenemen.


Om te beginnen ontmoetten de deelnemers elkaar in kleine groepen. Daarna gingen ze individueel naar aparte kamers om een uitdagende puzzel op te lossen. De mensen in de ‘psychologisch samen‘ categorie werd verteld dat ze de puzzel samen oplosten. Ze zouden later tips krijgen van of geven aan de andere deelnemers van de groep. Later kregen ze ook een tip, die ogenschijnlijk van andere deelnemers kwam.

De mensen in de ‘psychologisch alleen’ categorie werd alleen verteld dat elke persoon aan een puzzel zou werken. Er werd niets over samenwerken gezegd. De tip die ze zouden krijgen zou van de onderzoekers komen, die uiteraard niet bezig waren met het oplossen van de puzzel. Uiteindelijk kregen ze dezelfde tip als de mensen in de ‘psychologisch samen’ groep.

Alle deelnemers werkten dus alleen aan dezelfde puzzel. Hét verschil was dat de ene groep werd behandeld door collega’s alsof ze samenwerkten. De rest dacht dat ze aan hetzelfde bezig waren, maar dan alleen of parallel. In feite werd er door niemand samengewerkt, iedereen was alleen bezig. Uit de resultaten bleek dat de mensen uit de ‘psychologisch samen’ categorie:

  • Het werken aan de uitdagende taak 48 tot 64% langer volhielden.
  • Geïnteresseerder waren in de taak
  • Minder moe werden
  • Betere resultaten hadden

De resultaten toonden aan dat alleen het gevoel om bij een team te horen al voldoende is om de motivatie aanzienlijk te doen toenemen. Dit effect staat los van de verplichting tot samenwerken, het gevoel van competitie of sociale druk.

Wat betekent dit voor u?
Uit dit onderzoek blijkt dat het geen enorme verandering behoeft om dit gevoel van ‘samen’ op te roepen. Het gaat om de mindset en het besef dat we het samen doen, ook al voeren we de taken alleen uit. Het communiceren van dit uitgangspunt blijkt cruciaal! Ook is de rol van collega’s niet te overschatten. Die lijkt op dit gebied zeker zo belangrijk als die van de leidinggevende…

Uit: ‘Cues of working together fuel intrinsic motivation’. Journal of Experimental Psychology (do:10.1016/j.jesp.2014.03.015)