‘EGO – dingetjes‘ kosten je bedrijf handenvol geld. Op allerlei subtiele en minder subtiele manieren komt het menselijk ego aan de oppervlakte en roept om erkenning. Een van de vele, wellicht herkenbare, scenario’s: we vinden dat wat er gebeurt niet ’terecht’. Vaak gebeurt dit door vergelijking (met anderen). Dit levert precies de energie die het ego nodig heeft. Strijd, klagen of afhaken zijn manieren waarop het ego voor zichzelf opkomt, sterker wordt en ons handelen dicteert. Vervolgens rationaliseren we erop los om ons egocentrische gedrag te rechtvaardigen en onszelf te sussen met het idee dat we voor het grotere doel bezig zijn.
Dit geldt niet voor mij
Mocht je denken dat dit niet voor jou geldt, denk dan nog eens na. Wanneer was de laatste keer dat je jezelf tekort gedaan of verkeerd behandeld voelde? Had je op dat moment de intentie om het conflict op te lossen? De dialoog aan te gaan? Of had je de neiging om het conflict te vergroten? De strijd aan te gaan? Af te haken? Wellicht zie je dit scherper bij je collega’s, leidinggevenden of medewerkers.
De cruciale vraag is natuurlijk: Hoe resultaatgericht was je nog op dat moment?
Positief
Er zijn natuurlijk ook positieve aspecten aan het ego. Denk aan het willen realiseren van doelen, goed willen doen, het loyaal willen zijn aan het bedrijf, zekerheden inbouwen. Ook zorgt het voor identiteit, passie en een goed gevoel bij erkenning en complimenten. Het maakt ons daardoor ook beïnvloedbaar.
Goed werknemerschap en gelukkig zijn
Wij vinden dat ego ontwikkeling onderdeel is van goed werknemerschap. In dit geval zijn de leidinggevenden ook werknemers! Door het ego te ontwikkelen en volwassener te maken, wordt uw organisatie VEEL resultaatgerichter, omdat er minder energieverlies optreedt. Iedereen kan bezig zijn met belangrijke zaken in plaats van egocentrische spelletjes te spelen, bang te zijn of de strijd aan te gaan. Bovendien word je er zelf gelukkiger van!
Mocht je geïnteresseerd zijn in deze materie, kijk dan eens naar ‘de Kern van Mindconnection‘ (training van 4 maanden), ‘Congruentiemanager 2.0‘ (training van 1 jaar) of mail naar Goof van Kalmthout . Ook zijn er in-company mogelijkheden.