Het ego en innerlijke (on)rust


 

We krijgen veel vragen over chronische stress en zijn tegenhanger: innerlijke rust. Veel mensen voelen de diepe behoefte hieraan. Onrust is een bron van energieverlies en chronische stress, met alle gevolgen van dien. Een mens functioneert niet goed vanuit een staat van vermoeidheid of innerlijke weerstand.

Innerlijke rust is echter niet iets wat je kunt beoefenen. Innerlijke rust is namelijk altijd aanwezig. Wat je wel kunt leren is beter omgaan met dát wat de rust overschreeuwt, zodat je weer in verbinding kunt komen met innerlijke rust.

 

Wegnemen van de oorzaken van onrust

We zijn geneigd de oorzaken van onrust buiten ons te zoeken. ‘Iets’ of ‘iemand’ is de schuld van onze onrust of innerlijke weerstand. De weg die we volgen is vaak het wegnemen of veranderen van deze oorzaak. Iemand anders moet veranderen, de situatie moet veranderen. Dit is het ego dat gewend is weerstand te bieden aan de werkelijkheid, als die niet aan de voorwaarden van ego voldoet. Je zult ondertussen ervaren hebben dat de werkelijkheid zich niet altijd laat veranderen. De praktijk is weerbarstig, zeggen we dan. Het werk blijft zich opstapelen, deadlines blijven komen, de baas of die irritante collega blijft zich hetzelfde gedragen, je krijgt nog steeds niet de waardering die je verdient en ga zo maar door.
Het wegnemen van oorzaken van onrust werkt meestal niet. Veranderingen komen steeds sneller op ons af en de werkdruk neemt alleen maar toe. Ook maakt deze methode je afhankelijk van de buitenwereld. Die bepaalt uiteindelijk de mate waarin jij je onrustig voelt.

Dit is ook de oorzaak van het fenomeen dat de burn-out cijfers verslechteren ondanks alle energie die we daarin steken. Wat zien we toch over het hoofd?

 

Wegnemen van de bron van onrust

De bron van onrust ligt binnen ons. De kettingreactie tussen gevoel en gedachten produceert onrust. Dit is dus de bron. De irritante collega produceert geen onrust, dat doe je zelf. Je krijgt een gevoel dat je ego labelt als irritatie of boosheid. Daar komen gedachten bij die de onrust versterken (dit mag niet, de baas moet hier iets aan doen, wat een …., ). Onze waarneming focust zich op de collega en het gedrag van die collega wordt steeds belangrijker en de onrust steeds groter. Deze interne kettingreactie is de bron van onrust. Als je dit herkent, dan weet je hoeveel energie dit kost. Grote kans dat je er periodiek slecht van gaat slapen en dat maakt het nog erger.

 

De oplossing

De oplossing is om deze kettingreactie niet op gang te brengen, van zijn automatisme te ontdoen. Jij kunt dat. Het is mogelijk de kettingreactie van gedachten en emoties, je ego, onder controle te krijgen. Het is mogelijk hier vrij in te zijn.

Door los te komen van het ego, door dit te overstijgen kom je in een ruimer bewustzijn. Het geeft een compleet andere beleving van wat je meemaakt en wat je doet. Je bent in staat om te doen wat nodig is, zonder geconditioneerde voorkeuren en krampachtigheid en ondanks/dankzij de emoties die je voelt.

Het streven naar emotionele tevredenheid wordt vervangen door een diepe tevredenheid over het leven zelf. Dan bèn je rust, je hoeft er niet naar te streven.

Als je dit realiseert heeft dat een enorme impact op je functioneren in het leven en je leiderschap.

Meer weten?

Lees verder over Sterker tegen Stress. We hebben de afgelopen decennia een aantal effectieve manieren ontdekt om je blijvend van je chronische stress af te helpen.

Check ook Bewuster Leiderschap. De belangrijkste leiderschapsreis van deze tijd: het ego voorbij. Deze training is recentelijk ondergebracht bij de Akademie voor Verticale Ontwikkeling.

Ook kun je mailen naar Goof van Kalmthout. Hij gaat graag met je in gesprek voor een gratis en vrijblijvend gesprek. Tijdens dit gesprek wordt duidelijk wat we voor je kunnen betekenen.