Het menselijk brein is onderwerp van veel studies en zit behoorlijk ingewikkeld in elkaar. In deze video zoom ik in op de werking aan de hand van de vergelijking met een PC.
Het geheugen van een PC is vaak erg groot en is makkelijk uit te bereiden via externe data opslag. Zo is het menselijke geheugen ook enorm. Door chemische, neurologische en elektrische verbindingen in onze hersenen is een onmeetbaar potentieel beschikbaar. Groter dan de grootste PC, al komt het omslagpunt door de wet van Moore wellicht dichterbij.
Het werkgeheugen van een PC is echter duur en beperkt. Dat werkgeheugen is het deel dat gegevens uit andere stukjes van het geheugen zoekt. Met 8 GB werkgeheugen heb je al een stevige PC. Het werkgeheugen van een brein is ook erg beperkt. Het is een tijdelijke opslagplaats van taak-relevante informatie in de hersenen. Het speelt vooral een rol bij actieve denkprocessen. Uit studies is gebleken dat je, in tijd uitgedrukt, ongeveer 20 seconden effectief geheugen hebt, als dat volledig effectief beschikbaar is.
Verstoringen zijn van grote invloed op de effectiviteit van je werkgeheugen! Een kleine verstoring of afleiding maakt dat je ongeveer 20 minuten nodig hebt om je werkgeheugen weer effectief te krijgen! De vele impulsen die we nu binnenkrijgen zijn dus funest voor je werkeffectiviteit.
Dus als je concentratie taken of denkwerk moet doen hou dan de volgende timemanagement tips in de gaten:
• Plan die taken in vaste blokken
• Reserveer tijd voor dat concentratiewerk
• ‘Regel’ je bereikbaarheid
• Werk zo nodig op een rustige ongestoorde plaats
• DERK (doe eerst rot klussen, waar je tegenop ziet)
• Plan eerst je dag en check pas dan je mail
• Zet de mail pop-up uit!
Op internet zijn vele stukken over dit onderwerp te vinden. Allemaal gebaseerd op waarheid? Welnee, want we weten nog amper hoe het werkt. Een hilarische video over de verschillen tussen het brein van mannen en vrouwen wil ik je niet onthouden. Kijk gerust naar de video ‘A tale of 2 brains’ van Mark Gungor.