Kein geloel, Fussball spielen!


het totale mensprincipe

totale mensprincipe wekte hilariteit

‘Het totale mensprincipe’

Wat hebben we gelachen om ‘het totale mens principe’ van Louis van Gaal! Vooral hilarisch als hij weer eens op de hak genomen werd door Derksen, Van der Gijp, Genee en consorten.
Natuurlijk had dat meer met de figuur Louis van Gaal te maken (vooral de vaak schreeuwerige toonzetting en ruzieachtige sfeer tijdens persconferenties), dan met de werkelijke inhoud. De mannen aan tafel zweren bij de filosofie van Ernst Happel: “Kein geloel! Fussball spielen.” Grappig dat ze juist met dit, vaak zeer vermakelijke, ‘geloel’ hun praatprogramma (en portemonnee) vullen.

wk-brazilieWK 2014 in Brazilië

Louis van Gaal, destijds bondscoach van het Nederlands elftal, zei tijdens het WK in Brazilië: “Ik ben voor het totale mens principe.” Hij lichtte dit als volgt toe: “De voetballer is ook een mens. De mens moet je zien in een geheel.” Wat bedoelt Louis van Gaal, met zijn ‘totale mens principe’? Dat je om op je best te presteren fysiek en mentaal topfit moet zijn, dat je als totale mens in evenwicht moet zijn. Daarvoor is de omgeving van een voetballer belangrijk. “Een pass op het veld wordt niet alleen door de speler gedaan, maar ook door zijn brein. Dat wordt beïnvloed door zijn omgeving”,  aldus Van Gaal, “Als de jongens happy zijn, scheelt dat toch weer even.”

Vitaliteit en Duurzaamheid: actuele thema’s

Dat is geen hogere wiskunde, meer boerenlogica. Het sluit naadloos aan op het Congruentiemodel en het heeft alles te maken met vitaliteit en duurzaamheid. Dat zijn niet toevallig de thema’s waarmee Delphi Mindconnection haar relaties helpt scoren!

Mentaal op orde:

Iedereen weet dat je beter presteert als je goed in je vel zit. Dat je dan beter met (onvermijdelijke) tegenslagen omgaat. Als je zelf in balans bent, kun je authentiek zijn, jezelf blijven, en toch veranderen. Je bent dan mentaal op orde, staat in je kracht en hebt een positieve invloed op je omgeving. En die omgeving heeft invloed op jou. Jouw mindset en overtuigingen spelen daarbij een grote rol.

Professioneel op orde:

Hetzelfde geldt voor je team-rol: op je werk, in je sportteam, in je familie of gezin. Laten we even focussen op die team-rol in je werk. Professioneel op orde: vertrouwen in je collega teamleden, een basis om conflicten aan te gaan en op te lossen. Betrokken, verantwoordelijk en resultaatgericht samenwerken aan het gezamenlijke doel. Dan maak je echt verschil en ligt de ‘overwinning’ (het gewenste teamresultaat) voor het grijpen.

Fysiek op orde:

Fysiek op orde is de derde component die van belang is om duurzaam vitaal te zijn. Uit onderzoek blijkt, dat goed en voldoende slapen van het grootste belang is. Ook daar zijn de voorbeelden in de sport te vinden (Joop Zoetemelk: ‘de Tour win je op bed.’) En het belang van gezond eten wordt steeds duidelijker. Voldoende beweging (training) is de derde voorwaarde. Dat zijn vooral factoren waar je zelf invloed op hebt, al blijken vastgeroeste gewoontes lastig te doorbreken.
Werkdruk en stress wordt door de werkomgeving veroorzaakt. Dat is althans de gedachte van velen. Toch kun je daar zelf veel aan doen.

Zonder geluk vaart niemand wel!

geluk-dwing-je-afAlles zit mee, je kunt de hele wereld aan: dan heb je geluk. Zoals je ook in de sport niet zonder geluk kan. Maar geluk kun je ook afdwingen. Ja, met het totale mens principe! Net als Louis van Gaal in 2014 in Brazilië. Het Nederlands elftal was topfit, misschien wel het fitst van allemaal. Dat moest ook wel, want de klimatologische omstandigheden waren verre van ideaal. Ook mentaal waren de spelers topfit. Op de dag van de 1e wedstrijd was er nog tijd voor ontspanning. Rust is ook een wapen. En iedereen speelde naar zijn kunnen, 5 verdedigers, een scherpe Robin van Persie en een weergaloze (en vooral fitte) Arjan Robben in de voorhoede. Inderdaad: niet zonder geluk!

Wat kan jij er aan doen?

Zelf kun je veel doen aan jouw optimale condities:

Misschien bedoelde Louis van Gaal dat wel met ‘het totale mens principe’. Dan kun je beter met tegenslagen omgaan en dwing je geluk af. In je team weet je dat je van elkaar op aan kunt en wat je te doen staat. En zo heeft Mindconnection toch erg veel met het totale mens principe te maken. Serious Business, zijn we uitgelachen. Laat de rest maar ‘loelen’.

Nood breekt wet:ernst-happel

En als de nood dan een keer aan de man is? Dan ben je er klaar voor: ‘Kein geloel, Fusball spielen!’.

 

 

 

 

De Congruentiemanager leert om de mensen waarmee hij werkt als complete mensen te blijven zien. Je bent daarmee effectiever en je bereikt met veel minder weerstand je doelen.