Hoe kun je andere DISC stijlen nu effectief beïnvloeden? Wat kun je er mee?In de afgelopen 6 video’s heb je kunnen zien hoe we omgaan met het DISC profiel, met de Persoonlijke Stijl Indicator. Als je mensen herkent in hun profiel, wat kun je er dan mee? Hoe kun je mensen beter beïnvloeden?
Effectief beïnvloeden en effectief samenwerken met mensen met een andere signatuur, daar ligt de kracht. Er zijn in feite twee gouden spelregels.
De eerste is: blijf vooral jezelf. Jouw kracht zit in jouw voorkeurgedrag.
De tweede spelregel: geef de ander meer van wat hij wil en minder van wat hij wil vermijden.
Dus als je de D effectief wil beïnvloeden, zorg dan dat je kort beknopt en to-the-point je punt maakt. Leg hem of haar twee keuzes voor, die neemt goede beslissingen!
Wil je de I beïnvloeden? Geef hem dan wat extra aandacht, een extra compliment, zorg dat hij kan excelleren, op het podium kan staan, een nieuwe opdracht kan uitvoeren. Prijs hem om het feit dat hij het een geweldige uitdaging vindt.
Met de S draait het vooral om hem als teambouwer te waarderen, zorg dat de sfeer goed is, dat de samenwerking gebeurt. Dat hij volhoudt, dat hij doorzet.
En de C zorg je dat hij tijd en ruimte krijgt om de feiten te verzamelen. Geef hem echter wel een deadline, want anders is het nooit af.
Aan de andere kant kun je de ander natuurlijk ook negatief of ineffectief beïnvloeden.
Hoe krijg je de D op de kast? Neem hem beslissingsbevoegdheid af, zorg dat je zijn of haar beslissingen neemt.
De I kun je pesten door hem niet mee te laten knikkeren. Ik heb nou een fantastisch project, maar jij mag niet meedoen.
De S daarentegen kun je juist raken door hem in conflictueuze situaties te brengen. Zorg dat hij het conflict op moet lossen. Dat conflict gaat hij toch uit de weg.
En tot slot de C: die is het makkelijkst te pesten. Zeg gewoon dat hij het fout heeft gedaan.
Nou dat pesten, dat ineffectief beïnvloeden dat heet manipuleren. Dat doen we natuurlijk niet. Zorg dat je op een positieve manier met je collega’s omgaat, dan zal het samenwerken beter gaan.

Volgende keer gaan we om met conflicten.