Leidinggeven leuk? In mijn eerste ervaring was het verschrikkelijk!


“Door de leiderschapsreis Congruent Leidinggeven vind ik het nu verschrikkelijk leuk!”

‘Ik wens je veel personeel!’ Deze uitspraak vindt zijn oorsprong in de Joodse en Arabische samenleving. Iemand veel personeel wensen, zou zoiets betekenen als ze veel zorgen en veel ellende toewensen. “En dat is vaak precies het gevoel dat mensen ervaren als ze hun eerste leidinggevende functie vervullen!”, vertelt Paul Driesen van Delphi Mindconnection. Bij veel organisaties komen mensen in een leidinggevende functie, omdat ze goed zijn in hun vak en daardoor opvallen. “Zeker in de doe- en maakbedrijven ervaren we, dat mensen op die manier doorgroeien. Een goede timmerman wordt uitvoerder. Of het een goede uitvoerder wordt moet je maar afwachten. Je bent in ieder geval wel een goede timmerman kwijt! Wij zien ook dat het loslaten van je eerdere functie een valkuil is, terwijl je daar niet meer op beoordeeld wordt. Je bent immers teamleider geworden en daar zijn andere kwaliteiten voor nodig.”

Mensen die in een leidinggevende functie komen, doen dat om allerlei redenen. Ze worden gevraagd en kunnen geen nee zeggen, ze zijn bang dat ze iemand van buiten het bedrijf als nieuwe baas krijgen, ze zijn toe aan een nieuwe stap, er is een gewijzigde organisatiestructuur, ze willen meer salaris en dan is een leidinggevende functie vaak de enige weg, etc.  Maar leidinggeven is ook een vak! Sommigen zal het nooit lukken en anderen gaat het beter af. Natuurlijk helpt het als je er een aangeboren talent voor hebt, maar zelfs dan helpt het om in sommige facetten bewust onbekwaam te worden. “Onze leiderschapsreis Congruent leidinggeven is uitermate geschikt voor mensen die net doorgroeien van vakman naar teamleider.”

Een mooi voorbeeld is de ontwikkeling van Rick van Haandel. Al ruim 20 jaar tekenaar bij Cogas Climate Control en dus een zeer ruime ervaring als vakman. Tijdens de organisatiewijziging is Rick gevraagd, om teamleider te worden en leiding te geven aan de tekenkamer van 5 techneuten. “Leidinggeven leuk? In het begin vond ik het verschrikkelijk, maar door deze leiderschapsreis vind ik het nu verschrikkelijk leuk!” In zijn eindpresentatie blikt hij terug op dat jaartraject: “Door de mensen nu beter te begrijpen kan ik ze veel beter en vooral prettiger beïnvloeden!” Als je weet wat mensen beweegt, kun je makkelijker samenwerken en dan levert het meer resultaat op.

De grootste valkuil is, dat je als meest ervaren vakman steeds zelf de moeilijkste of uitdagendste projecten blijft behandelen. “Ben ik nou een teamleider of een tekenaar? Alleen al door die vraag is het besef gekomen, dat ik vooral in de rol van teamleider beoordeeld wordt, door zowel de bedrijfsleiding als mijn eigen mensen. Dat heeft even geduurd, maar het kwartje is gevallen!”

Wat zijn nog meer mooie inzichten uit de leiderschapsreis? “Ik kon heel moeilijk omgaan met kritiek. Door het woord ‘kritiek’ te vervangen door ‘feedback’ voelt het meteen prettiger. Dat klinkt simpel en dat is het eigenlijk ook.” In de training leer je om feedback te geven en te vragen. Rick gaat verder: “Door beter en met oprechte aandacht naar mijn teamleden te luisteren, kwam ik er achter, dat ook zij erg goede ideeën hebben. Daar ben ik me door het toepassen van het geleerde vanuit dit traject pas bewust van geworden.”

Een ander hoogtepunt voor Rick was de module die over delegeren gaat. Delegeren kun je leren. “Een van mijn neventaken dacht ik goed gedelegeerd te hebben, door de procedure volledig uit te schrijven en dat boekwerk over te dragen. Maar als ik eerlijk ben, heb ik het eigenlijk gewoon over de schutting gegooid bij hem. Uit die trainingsmodule ‘delegeren’ bleek, dat ik een paar essentiële tussenstappen heb overgeslagen. Daar ben ik toen meteen op teruggekomen.”

Juist ‘het toepassen van het geleerde in de praktijk’ ervaren de meeste deelnemers als een echte meerwaarde, net als het delen van die leerervaringen in de volgende module in de maand daarop. Het leren van elkaar is misschien wel het meest leerzaam. “Net zoals bij de bedrijven van mijn medecursisten, is het regelmatig geven van complimenten ook in ons bedrijf geen gewoonte. Toch heb ik de kracht van complimenten leren gebruiken. Geen gewoonte bij ons? Laat ik er dan het goede voorbeeld in geven, want door effectief gebruik te maken van complimenten, krijgen we met ons team meer gedaan en komt het de sfeer ten goede.”

Heb je er alleen op het bedrijf je voordeel mee gedaan? “Uit de feedback van mijn collega’s blijkt, dat ik door deze ontwikkeling veel rustiger geworden ben in stress situaties ten opzichte van mijn gedrag een jaar geleden. Ik blijf nu beter en rustiger communiceren. Ook thuis hebben ze dat gemerkt! Ik heb een rustige dochter van 13 en een zeer drukke zoon van 6, die veel aandacht vraagt. Ik heb gemerkt, door daar meer tijd voor te nemen, rustiger te zijn en rustiger te communiceren, dat het voor hem allemaal veel duidelijker is. Daar merken we nu thuis heel veel voordeel van.”

Eind augustus start er weer een nieuwe groep van ca. 8 deelnemers in Deventer en er zijn nu nog een paar plaatsen vrij. Op 28 oktober start de volgende groep in de regio Arnhem. “Een intakegesprek vooraf is een basisvoorwaarde. Alleen als bedrijf, deelnemer en ikzelf namens Delphi ‘ja’ zeggen, dan schrijven we mensen in. Dan weten we vooraf al zeker dat het een succes gaat worden!” aldus Paul. Delphi Mindconnection wordt door haar relaties gezien als expert op het gebied van Resultaatgericht Samenwerken. Naast dit traject heeft Delphi ook mogelijkheden voor managers en directeuren in open trainingen en in maatwerk. En de training Bewuster Leiderschap is juist voor zeer ervaren leidinggevenden een echte aanrader.

www.delphimindconnection.nl/congruent-leidinggeven-3/