Oordeel-loos waarnemen of waardeloos oordelen: wat is jouw gewoonte?


Oordeel-loos waarnemen of waardeloos oordelen?

Vorige week heb je kunnen zien in mijn vlog ‘waarnemen of voor waar aannemen’ dat oordeel-loos waarnemen een hele kunst is. We zijn allemaal mensen en we plakken er al snel onze eigen sticker op. Oordeel-loos waarnemen of waardeloos oordelen: het klinkt ongeveer hetzelfde maar het is een wereld van verschil.

Mijn naam is Paul Driesen van Delphi Mindconnection. We zijn expert op het gebied van resultaatgericht samenwerken en daarbij is het van belang om goed ‘in verbinding te staan’.

Als het in gesprekken of in teams spannend wordt en er verschillen in perceptie zijn dan komen ego en emoties om de hoek kijken. En de reacties kunnen verschillende vormen hebben. Mensen sluiten zich af, ze worden boos, ze bereiden hun eigen stokpaardje, er worden oude koeien worden uit de sloot gehaald en relaties worden beschadigd. Herken je dit? Heb je er jezelf wel eens aan bezondigd?

Die miscommunicatie kun je grotendeels voorkomen door bij zuivere en oordeel-loze waarnemingen te blijven. In moeilijke gesprekken zoals correctiegesprekken loont het om eerst bij de heldere feiten te blijven. Check daarbij heel goed of je het eens bent over die feiten. Ja? Dan is de oplossing vaak nabij. Anders ontaardt het vaak in welles-nietes discussies en dat levert alleen ellende op.

Geweldloze communicatie kan je hierbij helpen. Kijk gerust een van mijn eerdere vlogs over dit thema terug!

Oordelen is trouwens een hobby van ons ego! Collega Goof van Kalmthout heeft daar net een mooie serie blogs over geschreven: de zes gezichten van het ego. Natuurlijk ook terug te vinden op onze website en zeker de moeite van het lezen waard!