Visie op Werkdruk en Stress


Visie op Werkdruk en Stress van Delphi Mindconnection

Tegenwoordig hoor je het woord stress overal. Iedereen lijkt er last van te hebben. Meestal wordt het woord stress in een negatieve context geplaats.
Dat is te begrijpen. Want in kranten, tijdschriften en programma’s op tv worden de negatieve gevolgen van langdurige en negatieve stress belicht. Stress wordt steeds geassocieerd met burn-out en ziektes. Dit is terecht als je niet goed met je stress omgaat. Als stress chronisch wordt zullen burn-out verschijnselen optreden en kun je inderdaad ziek worden. Er is echter ook een zeer positieve kant aan stress en spanning die onderbelicht blijft.

 

De positieve kant van stress

Soms wordt de lading te zwaar...

Soms wordt de lading te zwaar…

Wat jammer is dat er geen aandacht wordt gegeven aan het feit dat stress juist je leven kan redden en een hele belangrijke reactie is waar je als mens van kan leren en groeien. Stress is namelijk een vroegtijdig signaal dat je iets moet veranderen in je houding, in je manier van denken, in de manier waarop je je omgeving benadert.
Belangrijk is dat je bij jezelf herkent wanneer je stress hebt en wat de oorzaak is van de stress die je ervaart. Het geeft je juist vroegtijdig signalen waar je iets mee kunt, zodat je burn-out en ziektes voorkomt. Door dit consequent te doen ontwikkel je.

 

Leren en groeien van stress

Wil je leren en groeien van de stress die je ervaart? Dan is het belangrijk dat je op ‘expeditie zelfonderzoek gaat’. Expeditie Zelfonderzoek is de lange termijn oplossing, pas dan ga je anders met stressvolle situaties om. Jezelf beschermen en proberen stressvolle situaties te vermijden is een voorbeeld een van korte termijn oplossing om burn-out te voorkomen. Op de lange termijn werkt dit echter niet.

Expeditie Zelfonderzoek houdt in:
– dat je vervelende emoties durft te onderzoeken in plaats van ze uit de weg te gaan. – dat je momenten van rust voor jezelf creëert.
– dat je jezelf de vraag stelt: Met welke intentie doe ik dit?

Het is dus niet erg om stress te hebben. Het is juist een signaal waar je iets mee doet.

 

Wat is stress eigenlijk?

Definitie: Stress is een mentale, fysieke, emotionele en gedragsmatige reactie op een omstandigheid.

In de definitie zit dus geen oordeel over goed of slecht. Dat is wat je er zelf aan koppelt.
Of je het nu als positieve stress ervaart of als negatief. Beiden hebben invloed op je mate van energie en dat wil je kunnen managen.

 

Wat is werkdruk eigenlijk?

Werkdruk is de perceptie die je hebt bij de hoeveelheid werk die je hebt. Te veel, niet teveel? Heb je nog het gevoel dat je het onder controle hebt?

Voorbeeld werkdruk:
Jan Willem ervaart een hoge werkdruk als negatief en blokkeert volledig. Hierdoor komt er niks meer uit zijn handen en hij ligt ’s nachts in bed te denken hoe hij de stapels werk kan wegwerken.
Frits ervaart de hoge werkdruk als prettig. Hoe meer werk, hoe meer energie hij heeft en hoe scherper hij is. Hij gaat aan het einde van zijn werkdag met een voldaan gevoel naar huis. Frits en Jan Willem zijn collega’s van elkaar ze werken op dezelfde afdeling en hebben beiden dezelfde functie.
De omstandigheid is hetzelfde. Maar Frits en Jan Willem gaan er elk op een andere manier mee om.
Voor beiden is het goed om hun energie te managen. Van een slechte nachtrust wordt je moe. Maar altijd pieken is ook een garantie dat je jezelf uitput.
Bij Jan Willem is er echter meer noodzaak om te onderzoeken waarom hij de werkdruk als een last ervaart.

 

Onze programma’s

In de verschillende programma’s die Delphi Mindconnection aanbiedt krijg je concrete handvaten aangereikt om je bewust te worden wat jou blokkeert en wat jou drijft. Hoe je tot rust kunt komen en hoe je je energie kunt managen.
Kern is dat je dan geen slachtoffer meer bent van je omgeving, maar een volwassen speler die veel aankan, innerlijke energie kan managen en de grenzen in de gaten houd.

 

Wat is er speciaal aan onze aanpak:

We hanteren methodes waarbij je snel tot rust komt en je energie kunt managen. Methodes die nu ook door de wetenschap ontdekt worden. Ze zijn snel, gemakkelijk te leren en voor iedereen toepasbaar. Hiermee krijg je veel meer controle over de staat waarin je verkeert. Rustig, opgefokt, angstig, alert, (on)bewust?

 

Door meteen je fysiologische processen tot rust te brengen

en dit te combineren met zelfonderzoek

is onze aanpak super-effectief,  gemakkelijk te leren en anders dan anderen.

 

Zie ook:

Sterker tegen Stress; leer in 6 weken met je stress omgaan.

Resultaten Sterker tegen Stress