Stress is nog steeds taboe


Stress is taboe

 

Dit artikel gaat niet over de kosten van stress voor de maatschappij, de ellende die chronische stress veroorzaakt in privé levens of hoe je er vanaf komt. Dat zijn gebieden die zo langzamerhand wel bekend zijn en er is voldoende over geschreven. Dit artikel gaat over een veel belangrijker fenomeen: de ontkenning en de onwennigheid die nog steeds rondom stress en werkdruk heerst. Stress is nog steeds taboe!

 

Hoe komen we tot deze conclusie?

Deze is geheel gebaseerd op onze eigen ervaringen. Zoals u weet zijn wij experts in resultaatgericht samenwerken en het is ons al lang geleden duidelijk geworden dat stress een enorme invloed heeft op samenwerken binnen organisaties. Samenwerken is al moeilijk genoeg als je ontspannen en helder van geest bent.

Dat heeft ons ertoe bewogen om dit de nodige aandacht te geven en een aantal zeer effectieve producten/diensten in te zetten op dit gebied.

 

Wat zijn onze observaties?

Allereerst vindt ik het belangrijk te melden dat niet alle organisaties over 1 kam te scheren zijn. We kennen ook enkele organisaties die er heel anders mee omgaan. Bij het merendeel echter zien we 1 of meerdere van de volgende zaken, die voorkómen dat het probleem serieus wordt opgepakt:

  1.  De medewerker en de manager durft niet uit te spreken dat hij/zij last heeft van te hoge werkdruk of stress. De angst is vaak dat ‘de organisatie’ hieruit de conclusie trekt dat de persoon ‘niet sterk genoeg is’. Deze angst is nog steeds bij bijna iedereen aanwezig. Erger nog: de medewerker/manager vindt dat eigenlijk zelf ook!
  2. HR vindt het moeilijk om programma’s te introduceren in de organisatie. Hoe communiceer je dit? Als het gaat om stress preventie programma’s, dan is niemand geïnteresseerd. Punt 1 hierboven is in werking getreden. Als je als HR aangeeft dat het nodig is, krijg je de wind van voren. Met die weerstand is de kans dat het programma ook inderdaad effectief is erg klein. En wat betekent dat dan weer voor HR… We zien dan ook dat de gemiddelde HR afdeling risicoloos opereert op dit gebied.
  3. Directies vinden programma’s die te maken hebben met omgaan met stress gevaarlijk. Het risico bestaat dat je slapende honden wakker maakt en dat er veel meer mensen ‘onnodig’ last van stress krijgen. Erg vervelend allemaal, en wat gaat dat wel niet kosten…?

Organisaties komen dan ook niet verder dan een curatieve aanpak. De put wordt niet eens gedempt. Slechts het kalf wordt gereanimeerd.

 

En toch is het nodig…

Ondertussen gaat het gewoon de verkeerde kant op met de statistieken. Het wordt dus tijd dat er echt iets gebeurd.

We geven dan ook IEDEREEN de gelegenheid onze online training

‘Verhoog je veerkracht in 6 weken’

ANONIEM te volgen voor een bedrag dat aansluit bij de privé portemonnee.

 

We zijn tegelijkertijd erg benieuwd naar je reactie!

Herken je de noodzaak om dit onder de aandacht te brengen? deel dit artikel dan op social media of direct via de mail naar vrienden, collega’s of bekenden. Wellicht doe je ze er een groot plezier mee!