Waarnemen of voor waar aannemen?
In de video van vandaag gaat het over waarnemen. Zuiver waarnemen, een kunst op zich. Je eigen hersenen zetten je vaak op het verkeerde been. Ik zal dat illustreren met een paar MindFuck voorbeelden. Blijf dus kijken 😊.
Mijn naam is Paul Driesen van Delphi Mindconnection.
We weten allemaal hoe het proces van waarnemen werkt. Er gebeurt iets, je neemt het soms waar, en als het jouw interesse heeft dan observeer je het en komt het binnen in de grijze cellen. Je denkt en vergelijkt, je interpreteert wat je ziet, voelt, ruikt of hoort, je toetst het aan jouw eigen normen en je oordeelt.
En hoe lang denk je dat dit proces duurt?
Hooguit een paar tienden van een seconde!
En dan begint het probleem. Het is jouw waarheid geworden. En die waarheid hoeft niet dé waarheid te zijn. Het is slechts jouw waarheid!
Was die waarneming eigenlijk wel zuiver? Draait deze danseres nu met de klok mee of juist tegen de klok in? En kun je haar in je waarneming de andere kant op laten draaien? Slechts 15% van de mensen lukt dat!
Hoeveel beweging zie je in dit plaatje?
Of in deze?
Allebei staan ze stil, dus de beweging zit alleen in de ‘interpretatie door jouw hersenen’.
Het internet staat bol van dit soort illusies en goochelaars verdienen er hun brood mee…
In communicatie en teamsamenwerking ontstaan heftige conflicten door de verschillen in waarnemen en in interpretatie. Vaak onnodig, omdat jouw waarheid misschien maar een misplaatste interpretatie is.
Welke tips heb ik voor je? Durf jouw waarneming ter discussie te stellen. Neem wat meer tijd om die waarneming te onderzoeken, stel vragen hoe de ander het ziet en blijf in verbinding. Laat je door jouw hersens niet op het verkeerde been zetten en pas op voor zelfbedrog. Daarover meer een in van mijn volgende video’s!