Jezelf Ontwikkelen


Het ontwikkelen van jezelf

Het is onmogelijk je niet te ontwikkelen. Door de ervaringen die je hebt en dingen die je doet verander je, ontwikkel je. Jij kunt er voor kiezen dit over te laten aan het toeval of aan de feedback uit je omgeving. Feit is wel dat we het meest leren wanneer we passende feedback krijgen over ons handelen. We hebben nu eenmaal allemaal last van een blinde vlek en al helemaal als we dat al jaren zo doen en het niet eens zo slecht gaat. Ja, dan kan het nog steeds beter.

 

Ontwikkelen is vaak Ont-Wikkelen

In de loop der tijd leren we vaardigheden en denkwijzen. Op het moment dat we die leren, zijn die over het algemeen zinvol. Omdat je omstandigheden veranderen zijn je denkwijzen soms achterhaald, onvolledig of gewoon niet waar. Het is belangrijk hiermee rekening te houden en flexibel te zijn in je denken.

jezelf ontwikkelen

Wanneer je veel uit het leven wilt halen en ook goed wil worden en blijven in wat je doet, zul jij je bewust moeten ontwikkelen. Bewust ontwikkelen betekent open staan voor feedback en op zoek gaan naar feedback. Mensen die actief feedback zoeken zijn veel competenter en gemotiveerder dan anderen die afwachten tot iemand de feedback aanbiedt. Veel top-sporters of top-musici zijn zover gekomen omdat ze steeds maar feedback aan hun omgeving vragen terwijl ze al top zijn!

 

De Congruentiemanager

Voor de congruente leidinggevende is de eigen ontwikkeling een continu proces vanuit het besef dat de eigen ontwikkeling bepalend is voor de kwaliteit van het functioneren op alle fronten: het leiding geven aan mensen, processen en veranderingen.

 

Ontwikkeling en groei beginnen bij zelfbewustzijn. Het herkennen en erkennen van dingen die bij jou horen en dus ook dat wat je laat liggen en wat je dus beter kunt doen.

Mensen die hun zelfbewustzijn hebben ontwikkeld zijn betere luisteraars, zijn minder oordelend, kunnen beter risico´s inschatten, zijn beter bestand tegen tegenvallers en stress.

 

Hoe ontwikkel je zelfbewustzijn?

Let op kleine dingen, observeer jezelf! Verzamel informatie over jezelf:

  • Voorkeurgedrag, teamrollen, conflicthanteringstijl etc.
  • Waardenhiërarchie: wat vind ik belangrijk?
  • Intelligentie: emotioneel, sociaal etc.
  • Welke impact heeft mijn verleden op mijn huidige doen en laten? (vader, moeder, gezinssamenstelling, vrienden, studie, ervaringen etc.)
  • Wat zijn mijn beste vaardigheden, waar ben ik goed in?
  • Wat zeg je tegen jezelf in bepaalde situaties
  • Welke overtuigingen heb je? Hoe denk ik?

Kijk ook naar Het Congruentiemodel en De leercyclus.

 

First know yourself,

then grow yourself!

Kortom zij kennen hun leerpunten en durven deze ook werkelijk toe te passen. Om zo hun gedrag te versterken.

Wil je hierin verder ontwikkelen, kijk dan ook eens naar onze open training De Kern van Mindconnection

 

Terug naar de Resultaatgericht Samenwerken Kennisbank