Omgaan met veranderingen en is voor veel bedrijven een belangrijk thema om te overleven of onderscheidend te zijn. In deze korte video laat ik je zien, dat veranderen vaak begint met het maken van een keuze. En die keuze heeft consequenties!
Mijn naam is Paul Driesen van Delphi Mindconnection.
Veranderen begint met het maken van keuzes: een keuze uit noodzaak of voorzorg. Of een keuze uit strategisch onderscheidend belang. Een voorbeeld: Nederland gaat op termijn van het gas af. Op korte termijn is jouw gaslevering gegarandeerd. Wel is duidelijk dat de prijs van het gas langzaam omhoog zal gaan kruipen.
Als je ketel nu vervangen moet worden, dan kun je nog steeds kiezen voor een traditionele CV ketel of meteen voor een duurzame oplossing met een warmtepomp. Maar die keuze heeft in beide gevallen consequenties.
Kies je voor een warmtepomp dan moet je huis goed geïsoleerd zijn of worden en moet je vloerverwarming hebben. Vaak hogere aanschafkosten in het begin.
Kies je ervoor om de ketel nog een keer te vervangen dan heb je nu lagere kosten, maar je weet dat je energiekosten hoger zijn en nog hoger gaan worden. En over 15 jaar moet je toch een nieuwe keuze maken.
Zo is het natuurlijk ook met de keuzes die je als leider maakt met en voor je team.
• Ga je het team uitbreiden om de werkdruk te verlagen?
• Kies je voor meer automatisering en het inzetten van hulpmiddelen?
• Kies je voor inzet van tijdelijk personeel?
• Of ga je wat vaker NEE verkopen tegen je klanten?
Elke keuze heeft consequenties. En zeker in je organisatie heeft die keuze inspraak, instemming en draagvlak nodig, want anders ben jij de Don Quichot van jouw organisatie.
Dat kun je ook terugkijken in mijn filmpje over de 8 stappen van het Kotter model. Welke keuzes zijn cruciaal voor jouw team?