Actief luisteren, hoe doe je dat? Hier vind je tips!


In deze video geef ik je antwoord op de geheimen van actief luisteren. Aandacht voor de ander doet wonderen. En actief luisteren is keihard werken.

Mijn naam is Paul Driesen van Delphi Mindconnection. Samen met mijn collega’s worden we gezien als expert op het gebied van Resultaatgericht Samenwerken. We helpen je graag individueel, als team of als organisatie.

Als je actief luistert verhoog je de aandacht als je rekening houdt met de structuur in 3 stappen:
1. Stel vragen die oprechte belangstelling verraden;
2. Vat het in je eigen woorden samen en bewijs dat je de ander begrijpt;
3. Sluit met jou gevoel ook aan op het gevoel van de ander.

Dat klinkt simpel, maar je zult merken dat het in veel gevallen lastiger is dan je denkt. Soms heb je het gevoel dat het klikt, dat je op precies dezelfde golflengte zit met de ander. Maar het komt vaker voor dat dit niet vanzelf gaat.

Oprechte belangstelling tonen betekent volledig met je aandacht bij de ander zijn. Door erg geconcentreerd te luisteren kun je de juiste samenvatting geven.

En dat samenvatten kun je doen op de essentie van de inhoud van het onderwerp of op het gevoel dat de ander uitspreekt of toont. Let daarbij vooral op de non-verbale communicatie.

En als jouw gevoel uitspreekt als de ander vaak schoorvoetend tot een onthulling of bekentenis komt is het een aanmoediging voor de ander om openhartig te zijn. Let daarbij wel op dat je bij het onderwerp blijft.

Als je dit eens op je gemak en met voorbeelden en details wilt teruglezen, klik dan op deze link van onze ‘kennisbank’.

Aandacht is het belangrijkste wat je kunt geven. Daarom bedank ik je hartelijk voor je aandacht!