Creativiteit is te leren! Kijk hier voor een goede tip.


Een gewaardeerde eigenschap van top medewerkers is hun creativiteit. Het is een misvatting dat creativiteit per definitie een aangeboren eigenschap is. Creativiteit is te leren en te mobiliseren!

Mijn naam is Paul Driesen van Delphi Mindconnection.

Wat is eigenlijk creativiteit? Iedereen heeft hier een idee bij maar hanteert hiervoor vaak een andere definitie! Creativiteit zit in ieder mens. Vooral de rechter hersenhelft stuurt die creativiteit.

Het uit zich in verschillende vormen: de kunstenaar, de dichter, de slimme zakenman, de sterren chef, de handige lobbyist. Vaak wordt creativiteit beoordeelt als uitkomst, maar het zit net zo goed in persoon of proces.

Een andere misvatting is dat creativiteit vooral floreert in ontspannen toestand. Matthijs Baas van de Universiteit van Amsterdam heeft in zijn onderzoek aangetoond dat dat niet klopt.

De uitvinder Thomas Edison (met meer dan 1.000 patenten op zijn naam) noemt dat creativiteit voor 1% uit inspiratie en 99% uit transpiratie bestaat! Creativiteit is vooral hard werken.

In het team creatieve ideeën laten ontstaan werkt vaak juist onder druk het beste en niet in ontspannen brainstormsessies. Flexibiliteit en doorzettingsvermogen helpen ook!

Een leuke oefening die wij in teams nogal eens gebruiken is om eerst onder druk in 2 minuten het team zoveel mogelijk ideeën te laten opschrijven voor zichzelf.

Daarna beginnen we met het opschrijven en ontdubbelen van die ideeën, waarbij we eerst beginnen bij degene met het minste aantal. Het kringetje 2 maal rond met steeds iedere volgende persoon die zijn beste idee noemt dat nog niet op het bord staat.

Iedere keer weer verbluffend wat daar uitkomt! Terwijl mensen daarvoor geen idee hadden.

Als je wil weten hoe dat werkt, neem dan gerust contact op, dan vertellen we je meteen hoe je daar meteen draagvlak en SMART actieplannen aan koppelt!