Tip van de week: voorbeeldgedrag in samenwerken loont!


Vandaag een mooie tip die gaat over voorbeeldgedrag in samenwerking. Recent was ik bij een prachtig bedrijf en toch merkte ik dat er wat aan schortte: op directie en MT niveau wordt niet echt samengewerkt. En dat straalt af op de organisatie.

Mijn naam is Paul Driesen van Delphi Mindconnection.

Iedereen weet dat het voorbeeldgedrag van de leider erg belangrijk is in de organisatie. Het heeft meer invloed dan dat je op het eerste gezicht denkt.

Dat geldt ook in professionele organisaties met betrokken en bevlogen medewerkers. Je werk met passie en enthousiasme doen is fantastisch. In combinatie met echte samenwerking gaat je echter nog meer opleveren.

De kracht van het team wordt gevormd door de verschillen. Dat geldt ook voor een MT. Verschillen in vakdisciplines, verschillen in karakter en voorkeurgedrag, verschillen in leeftijd en ervaring. Daar kun je effectief gebruik van maken.

En in je team vecht je niet alleen voor je eigen afdeling of belang, je denkt mee in het belang van de hele organisatie en stapt over je eigen schaduw, je eigen verantwoordelijkheid heen. De verbinding met de mede teamleden is cruciaal: dat is de basis voor echte samenwerking.

Als een directie of MT het verkeerde voorbeeldgedrag geeft en overal strijd van maakt met het persoonlijke belang voorop, dan straalt dat af naar de rest van de organisatie.

Dat werkt verder door dan je denkt. De echte problemen kunnen ze dan op de werkvloer ook niet meer oplossen. En het wortelt in de cultuur van het bedrijf. Mensen gaan accepteren dat het nu eenmaal zo is.

Als teamlid hoef je niet persé vrienden van elkaar te zijn. Stop met vechten en ga samenwerken. Bespreek de dingen waar het echt over gaat. Niet om te winnen of om gelijk te krijgen maar om samen de uitdagingen van de organisatie het hoofd te bieden. Je zult zien dat ook dit voorbeeldgedrag navolging krijgt in je organisatie.

Wil je weten hoe dat werkt? Download dan hier de e-paper teamontwikkeling of neem contact met ons op voor een oriënterend gesprek.

Succes met samenwerken!