De ‘koffie-met-een-koekje’ test 1


Vorige week stond ik op een beurs en bood een senior ondernemer aan om onze Persoonlijke Stijl Indicator in te vullen. Hij dacht dat het een werving en selectie instrument was en daar geloofde hij niet in. Trouwens: 5 minuten invultijd vond hij veel te lang. Hij had de ultieme Werving en Selectie test van zijn vader geleerd. Een kopje koffie met een koekje…

Nou was mijn interesse gewekt: hoe werkt dat dan? Zijn vader nodigde de sollicitant of nieuwe werknemer uit bij hem thuis voor een kopje koffie met een koekje. At de man zijn koekje snel op, dan was deze geschikt in hectische en dynamische situaties en was hij ook stressbestendig. At de man zijn koekje langzaam op? Dan was deze veel geschikter in rustige en gestructureerde werkomgevingen. En deze test werkte altijd. De man had het ook in zijn lange carrière altijd met succes toegepast.

Nou ben ik daar de laatste week eens over na gaan denken. Hoe was mijn ervaring? Vroeger vertrouwde ik in sollicitatiegesprekken vooral op mijn eigen intuïtie. In feite waren er twee typen mensen: mensen die het wel snapten en mensen die het niet snapten. En juist de mensen ‘die het snapten’ nam ik aan. Dat waren trouwens als ik er goed over nadenk veelal mensen waren die in hun gedrag, in hun talenten en in hun mindset een beetje op mijzelf leken. En ik kan je verklappen dat daar mijn team daar niet persé sterker van werd. Juist als je meer verschillen hebt in je team, dan wordt je samen sterker. Misschien was voor mij ‘de koffie met een koekje test’ ook een goed hulpmiddel geweest.

De persoonlijke stijl Indicator is trouwens ook niet echt een Werving en Selectie instrument. Je kunt het hooguit als hulpmiddel of second opinion gebruiken. Ik hoor weer vaak: we komen mensen te kort. Schaarste beperkt je groei, maar de verkeerde mensen aannemen ook. Wat zijn de criteria die jij gebruik in werving en selectie? Waar let jij op?


Een gedachte over “De ‘koffie-met-een-koekje’ test

  • Chris Lückerath

    Koekje langzaam of snel opeten… Ik eet het langzaam op, en hou van gestructureerde organisaties. Het streven hier naar toe is een belangrijk management initiatief. Normaal heb ik geen stress.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.