Gek op stress: week van de werkstress


Dit is weer de week van de werkstress. Nu al dé belangrijkste reden van verzuim op het werk! Alhoewel: het zijn vaak spanningen van privé én werksituaties.

Stress heeft een hele negatieve lading gekregen, maar toch is stress een positief instrument. Een positief signaal wat ons waarschuwt voor gevaar. We gaan vechten, vluchten of sommigen bevriezen. De adrenaline stijgt en we zijn in staat om te overleven.
Het is de mate van stress die mensen naar lichte spanningsklachten, naar overspannenheid of naar burn-out leidt.

Hoe je daarmee omgaat? Dat is voor iedereen anders.
We verdiepen er ons al enkele jaren in en het is natuurlijk logisch dat iemand die goed in zijn vel zit beter presteert!

Maar het is erg opvallend dat mensen alleen in actie komen als het te laat is. Er wordt nauwelijks preventief aandacht gegeven aan het voorkomen van die spanningsklachten. En dat is niet eens zo moeilijk: je kunt het zelf.

– Gewoon goed ademhalen
– Mindful zijn en in het nu leven
– Positieve gedachtes hebben
– En vooral op tijd rust nemen en relativeren

Kijk gerust eens naar eerdere video’s op dit vlak door op de i te klikken. Wil je er zelf gestructureerder mee aan de slag dan kan dat ook: we hebben er een betaalbare en makkelijk bereikbare e-learning training van gemaakt waar we al onze kennis hebben ingestopt. Ook die is hier te vinden.

Een eerdere deelnemer zei dat dit eigenlijk aan iedereen al op de lagere school geleerd zou moeten worden. Je hebt er een leven lang plezier van.

Maar er zijn ook mensen die stress heerlijk vinden! Een topsporter die net voor de start van een olympische afstand klaar staat, moet een nodige hoeveelheid stress in zijn lijf hebben.

Suzan Kuijsten heeft er samen met anderen een boek over geschreven: “Gek op stress” Maar wel met een waarschuwing: wie hard werkt moet ook goed rusten! Ik had dat eerder in een vlog ook al aangegeven: ‘rust is ook een wapen!’