Omgaan met veranderingen volgens de 8 stappen van KotterOmgaan met veranderingen: De sleutel zit dus in het creëren van draagvlak. In het meekrijgen van mensen in de verandering. In het verwerken van het rouwproces, want we moeten de oude gewoonte loslaten.

Mijn naam is Paul Driesen van Delphi Mindconnection.

In mijn vorige vlog heb ik al gesproken over de snelheid en de noodzaak van veranderen. De wereld verandert snel en we moeten ons aanpassen, om mee te kunnen blijven doen, om te overleven.

Te ver voorop lopen als visionair werkt tegen je. Hoe krijg je mensen mee?

John Paul Kotter is een Amerikaanse bedrijfskundige en hij heeft een mooi model gemaakt om in 8 stappen met veranderingen om te gaan.

1. Urgentie. Als er geen noodzaak is om te veranderen, dan laat maar. Creëer die urgentie!
2. Een leidende coalitie vormen. Veranderen doe je niet alleen. Zorg dat je een aantal medestanders vindt, die wat te vertellen hebben!
3. Een visie en strategie ontwikkelen. Zonder stip op de horizon en een heldere strategie lukt het niet!
4. Veranderingsvisie communiceren. Dit is de stap die vaak voor het echte falen zorgt. De communicatie kan nooit duidelijk en veelvuldig genoeg zijn. Volsta niet met het terloops noemen van de verandering op de kerstborrel.
5. Creëer een breed draagvlag! Besteed hier veel tijd aan. Overtuig mensen niet alleen, maar geef ze inspraak en waardeer hun verbeteropties.
6. Realiseer korte termijn resultaten. Laat zien dat het lukt. Pluk het laaghangende fruit. Vier het succes.
7. Blijf in beweging. Geef niet op na de eerste successen maar gebruik het momentum van beweging.
8. Zorg dat het verankerd wordt. Een verandering niet borgen is zinloos. Gun mensen de zekerheid van deze vastigheid.

Een beetje kort door de bocht? Makkelijker gezegd dan gedaan? Inderdaad. Kijk gerust eens op de vele publicaties over verandermanagement. Maar het model van kotter is een mooi hulpmiddel.