Onderschat de impact van non-verbale communicatie niet!


Geboren sprekers kunnen enorm goed uit hun woorden komen. Het verhaal komt over en de passie straalt er van af. Vandaag gaat mijn vlog over de kracht van non verbale communicatie.

In communicatie hebben we volgens Albert Mehrabian 3 niveaus:
Het gesproken woord, de intonatie en de lichaamshouding .
Hij deed in 1967 onderzoek en daar kwamen schokkende resultaten uit.

De impact van de verbale communicatie, het gesproken woord, was slechts 7%. En die van intonatie (taalvolume, ritme en melodie) zo’n 38%. En de impact van gelaatsuitdrukkingen en gebaren die was zelfs 55%.

Recent kwam er een leuke presentatie voorbij van Arnout Van den Bossche over PowerPoint. Als je hier op de i klikt dun je doorschakelen naar die presentatie. Hilarisch en zeker de moeite van het bekijken waard.

Misschien is zijn boodschap ook van toepassing op deze video, want met de ondertiteling hieronder en de beelden hiernaast leidt het misschien nog wel meer af!

Toch nog even terug naar die eerste genoemde getallen: die zijn slechts gebaseerd op de eerste indruk. Dus als je voor het eerst naar mijn vlog kijkt zou dat best wel eens het geval kunnen zijn.
Een ander aandachtspunt is als de gesproken boodschap niet helemaal strookt met de non verbale communicatie, dan zijn mensen geneigd om het non verbale meer gewicht te geven.

Maar in persoonlijke gesprekken en bijvoorbeeld als je deze video kijkt in het kader van een training en echt geconcentreerd bent, dan zijn woorden wel belangrijker dan die eerste verdeling. Het gesproken woord, het verbale komt dan op 53%. 15% voor het vocale, de intonatie en 32% voor de non verbale boodschap.

Dus zorg dat je in verbinding staat met je gesprekspartner.
En o ja: abonneer op dit video kanaal!