Verbeter je communicatie met de LSD techniek!Deze week een korte video over LSD. Nee, niet de drug, maar Luisteren Samenvatten en Doorvragen. Als je deze tips toepast kun je jouw communicatie enorm mee verbeteren.

Mijn naam is Paul Driesen van Delphi Mindconnection. Samen met mijn collega’s worden we gezien als expert op het gebied van Resultaatgericht Samenwerken. We helpen je graag want échte samenwerking leidt tot méér voldoening, beter resultaat, zingeving en plezieriger werk.

Goed kunnen communiceren wordt door veel mensen gezien als goed kunnen praten. Helder en gestructureerd je standpunten kunnen uitleggen, of publiekelijk te presenteren, zoals ik in deze video probeer te doen.

Dat is echter een misvatting!

Goed communiceren is vooral goed kunnen luisteren!
Elkaar echt begrijpen en echt in verbinding staan is lastig, maar als je de LSD techniek toepast, dan lukt dat beter.

Het begint bij luisteren. Luisteren zonder af te dwalen, luisteren om de ander te begrijpen en zonder er direct jouw oordeel of standpunt op te leggen. Luisteren is vooral goed concentreren op de ander. Let op de woorden en op de manier hoe de ander de woorden uitspreekt. En luisteren doe je niet alleen met je oren. Let ook op de non-verbale communicatie.

Een goed hulpmiddel om 100% te luisteren is, om die tekst puntig Samen te vatten. Dan heb je geen tijd om je gedachten te laten afdwalen.
Ga niet letterlijk de tekst van de ander herhalen, maar geef een beknopte samenvatting. Een voorbeeld: “Dus als ik het goed begrijp, vind jij het lastig om op dit moment een keuze te maken?” Vaak is dit een gesloten vraag waarmee je checkt of je het inderdaad goed begrepen hebt.

Is het antwoord nee, dan geef je de ander de kans om het veilig en op een andere manier uit te leggen, totdat je aangesloten bent.
Is het antwoord ja, dan kun je verder.

De D staat voor Doorvragen. Doorvragen doe je meestal met een open vraag: “Waar ben je dan bang voor?” Die open vraag geeft de ander de gelegenheid om zijn of haar standpunt te verduidelijken en eventuele opties te verkennen.

Je kunt de LSD techniek een paar keer herhalen tot je samen tot een oplossing of afspraak komt. Wacht met het geven van jouw mening tot de ander er naar vraagt!

Luisteren, Samenvatten en Doorvragen helpt in de samenwerking met anderen. Oefen dit gerust in je team. Maar je kunt het natuurlijk ook in je relatie of privésituatie gebruiken. Succes, ik ben benieuwd.

Voor meer tips: ga naar onze kennisbank of abonneer je op dit kanaal.