De intelligentie van ons hart helpt bij stress


Vandaag een bijzonder vlog: die gaat over de intelligentie van ons hart. Wat heeft dat met leiderschap of zelfmanagement te maken? Hoor ik je al denken. Nou dat antwoord wordt je duidelijk binnen 2 minuten.

Natuurlijk weten we dat we meerdere hersendelen hebben. Er zijn 3 belangrijke zones:
– De NeoCortex dat is het rationeel denkende brein
– Het Limbische brein ofwel het emotionele of voelende brein
– En het reptielenbrein wat voor instinct en overleven zorgt

Juist in stress situaties neemt het reptielenbrein ons handelen over: de hartslag stijgt, de adrenaline wordt rondgepompt en we gaan automatisch handelen. Dat is ook nodig om te vechten, te vluchten of te bevriezen… En in die gevallen kunnen we niet meer logisch nadenken.

In ons huidige leven zijn er zoveel impulsen dat het stressniveau toeneemt. Overleven door te vechten of vluchten is niet aan de orde. Rondom ons hart bevindt zich een sterk elektrisch veld. In stress situaties is er een onregelmatig patroon in elektrische signalen tussen de hersenen en het hart.

Door rustig en diep te ademen, met je hele longinhoud, dus ook met je buikademhaling, kun je deze hartritme-variatie weer onder controle brengen. Gecontroleerd en rustig ademen gaat niet samen met stress.

Naast deze fysieke componenten zijn er ook nog andere zaken die meespelen in ons lichaam. We maken hormonen aan. Bij stress wordt naast adrenaline ook o.a. het gehalte cortisol verhoogd. Kijk gerust eens op internet hoe ons lichaam dan als een soort chemiefabriekje werkt.

Ook emoties hebben een sterke invloed op stress. Ben je boos of teleurgesteld? Ben je bij of tevreden? Als je bewust ademhaalt door je hart terwijl je aan een fijne situatie denkt, dan herstelt die hartritme variatie nog sneller.

En ook de RET (rational emotive therapy) met hinderende en helpende gedachtes heeft een sterke invloed. De intelligentie rondom ons hart versterkt dit effect.

Als leider of als professional zul je regelmatig stress voelen. Het gevolg is vaak dat we dan niet al te beste oplossingen kiezen en in onze communicatie de plank misslaan, met een negatief effect op de prestaties en het teamwork.

Door goed te ademen, door meditatie, door mindfulness kun je effectiever worden. En jouw hart is daar hét instrument voor. Mijn collega Seline noemt het zelfs ‘hartfulness’.

“Geluk wordt niet bepaald door wat er om je heen gebeurt, maar door wat er in je gebeurt!”