En nu gaat het roer om!Een bekend gedachte net na de vakantieperiode: “en nu ga ik het anders doen!” Je start weer met goede voornemens die op het strand, in de bergen, in het hotel of op de camping zijn ontstaan.  En sommige voornemens zijn erg extreem. “Het roer moet om…!” Als jij ook een dergelijk voornemen hebt, is dit een must read!

 

Reflecteren tijdens de vakantie

Tijdens de vakantie komen we tot rust en hebben we de gelegenheid om afstand te nemen van de dagelijkse ratrace.het_roer_om_1 Tijd om de accu weer op te laden. ‘Rust is ook een wapen’ zeggen ze in het leger. Ook hebben we tijd om te reflecteren en anders naar onze normale beslommeringen te kijken. Vaak met verrassende conclusies! Waar ben ik mee bezig? Wat doen ‘ze’ me aan? Hoelang hou ik dit nog vol?

 

Eerst reflecteren dan een besluit!

Kom je zelf tot de conclusie dat het roer om moet? Neem dan een besluit en ga daar naar handelen. Ja, dat gaat met vallen en opstaan en je zult die verandering continu bij moeten stellen. De meest rigoureuze keuze is om de organisatie te verlaten en op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Werving en selectiebureaus merken die piek na de vakantie. Sta je op dat punt? Dan vraag ik je: Heb je jezelf de vraag gesteld hoe je zelf bijdraagt tot het probleem? De kans is groot dat er een gedrags patroon is ontstaan waarmee je ook zelf het probleem in stand houdt. Spoor dit op en verander het. Als dit ook niet werkt kun je altijd nog rondkijken.

Is het gras bij de buren echt groener, of kun je in de huidige situatie nog veel verbeteren?

In veel gevallen blijkt die laatste optie nog verrassende effecten op te leveren: plezieriger weer, efficiënter presteren, in een betere sfeer. (Wij noemen dat Mindconnection, link naar ‘wat is mindconnection’).

Misschien helpt het volgende schema om je gedachten te ordenen.

het_roer_om_3

Besluiten is doen!

Velen komen dan tot de conclusie dat ze de oude situatie niet meer willen. Dat ‘het’ moet veranderen of dat ze zelf moeten veranderen. Ze maken een keuze of nemen een besluit en gaan het na de vakantie daadwerkelijk anders doen. Helaas komen de meesten niet verder dan een goed voornemen…

Ze drinken een glas, ze doen een plas en alles blijft gewoon zoals het was. Het gevolg is een sluimerende onvrede binnen zichzelf en waarschijnlijk ook minder efficiënt presteren voor hun organisatie of team.

In veel (of zelfs alle) gevallen geldt dat het nuttig is om ook aan jezelf te werken. Veranderen is lastiger dan je denkt, gewoontes en structuren zijn hardnekkig. ‘Vluchten’ voor werkelijke verandering is vaak een onbewuste reactie.

De situatie verbeteren vergt de moed je eigen rol in het probleem te zien. Vervolgens vergt het de moed om daar vervolgens iets mee te doen: je eigen gedrag veranderen en als dat niet werkt wegwezen.

 

Zolang je wacht tot anderen veranderen, verandert er niets!

 

Spreekt dit je aan? Wil je reflecteren op je eigen gedrag of ben je benieuwd hoe je je eigen gedrag kunt veranderen? Kijk dan eens naar de Kern van Mindconnection of ga met ons in gesprek. We gaan dan in eerste instantie goed naar je luisteren om de juiste oplossing te vinden.