Hoe organiseer je het werk stressvrij?


Zelfstandige ondernemers zonder personeel ervaren minder werkdruk dan werknemers. Ook hebben zij minder vaak burn-outklachten. Hoe organiseer je het werk stressvrij?

Dat blijkt uit een onderzoek van TNO en CBS naar de duurzame inzetbaarheid van zelfstandige stressvrijondernemers en werknemers.

Ruim 7 procent van de ondernemers zonder personeel voelt zich ten minste enkele keren per maand opgebrand door het werk. Onder werknemers is dat percentage ruim twee keer zo veel.

Zelfstandig ondernemers melden ook meer dan werknemers bevlogen te zijn in hun werkzaamheden, blijkt uit het onderzoek. Bijna 75 procent zegt regelmatig ‘helemaal op te gaan’ in hun werk; van de werknemers is dat 60 procent.

Zelfstandigen voelen zich doorgaans ook fitter en sterker tijdens het werk. Gevarieerd werk draagt hieraan bij. Van de zelfstandig ondernemers vindt 80 procent hun werkzaamheden vaak of altijd gevarieerd, van de werknemers 68 procent.

Bron: De Financiële Telegraaf 24 mei 2016

 

Wat kun jij hiervan leren?

Er bestaat kennelijk een groot verband tussen stress en zelfstandigheid. Zelfstandigheid in de zin van ‘invloed hebben op je werk en wat je doet’ en ‘accountabel zijn’. In dat geval hebben ook teamspelers in ‘zelfsturende’ teams, die zelfstandiger werken, dus minder last van stress, dan medewerkers die uitsluitend volgens hun vaste taakomschrijvingen werken.

 

Ik denk dat iedereen die dit heeft ervaren dit wel herkent: De spanning is anders omdat je veel meer invloed hebt op de gang van zaken. Je hebt het gevoel dat je invloed hebt op je omgeving (locus of control). Het overkomt je niet allemaal. Dit wordt nog eens versterkt als je tegelijkertijd het gevoel hebt er niet alleen voor te staan (De Psychologie van Samenwerken). Door deze combinatie kunnen mensen bergen verzetten, zijn ze gelukkiger en hebben ze minder stress.

 

We weten dat (de meeste) medewerkers van betekenis willen zijn en door hun inspanningen en werkinzet echt iets willen toevoegen aan de wereld. Reden temeer voor management en de directieteams, om die zelfstandigheid binnen hun organisatie te ontwikkelen en te stimuleren! Dat helpt om de passie en bevlogenheid van medewerkers te ontsluiten en juist dat levert altijd rendement op. (Mindconnection onderbouwd).

 

Delphi Mindconnection helpt ondernemers, professionals en managers een cultuur van resultaatgerichte samenwerking te creeren in hun organisaties. Dat doen we met persoonlijke ontwikkeling, teamontwikkeling en organisatieontwikkeling.