Help! Mijn baas heeft een groot ego! (en ik niet)


Als we het hebben over ‘ego’s’ wordt er vaak gedacht aan mensen met een zogenaamd groot ego. Dat zijn mensen die dominant zijn en zich niet erg empathisch opstellen. Gebrek aan kwetsbaarheid, emotionele intelligentie en menselijkheid maakt meer kapot dan je lief is, getuige de onderstaande vraag.

 

De vraag:

“Hoi Goof, ik zit al jaren in managementteams in de financiële dienstverlening en zie dat er veel missers gemaakt worden en ontwikkelingen stagneren doordat leidinggevenden zich niet kwetsbaar op durven te stellen en hun ego de boventoon voert. Maar hoe trigger je die ego’s om dit in te zien? Dit is mijn zoektocht.”

 

Het antwoord:

Hoi …, wat ik veel zie in onze training is dat als dit soort managers empathischer worden, ze echt stomverbaasd zijn over de resultaten die ze ermee boeken. Minder weerstand, minder gezeur, een prettiger sfeer, veranderingen die gewoon opgepakt worden. Het zijn maar een paar voorbeelden. Het zit niet in hun ervaringssysteem en dus niet in hun wereldbeeld. Dat maakt het zo lastig. ‘Ego’s triggeren’ lukt alleen als er voldoende vertrouwen is. Bij kwetsbaar opstellen zijn er ook vaak onbewuste stukken van het ego actief die ervoor zorgen dat mensen hun kwetsbaarheid niet laten zien. Ook cultureel zit er een blokkade. Zeker in de financiële sector. Kwetsbaarheid is ‘not done’. We hebben de ervaring dat bij een gesprek van mens tot mens je soms door kunt dringen tot ‘de mens’ achter het ego. Daar zijn universele waarden als liefde, inclusiviteit, geluk, vrijheid veel belangrijker. Dan voelt de mens wat ‘de manager’ tekort komt. Als het op dit niveau niet resoneert is het kansloos verder. 

Toevoeging:

Juist in de omgang met deze dominante mensen zit de uitdaging. Zolang je (heimelijk) probeert ze te veranderen of alleen maar (heimelijk) vindt dat ze moeten veranderen, blijft het gedrag in stand. Zo houdt het ene ego het andere op z’n plek. Op het moment dat je aan jezelf werkt, loskomt van je angst of desinteresse en dus empathischer, onafhankelijker en duidelijker met hén om kunt gaan, verandert het. Dat wil niet zeggen dat die ander verandert, maar jij wel!

 

Wat

In de training Congruentiemanager 2.0 gaan deelnemers door een proces waarbij de ego patronen herkend en overstegen worden. Overigens is het ook geschikt voor mensen met een klein ego 😁; mensen die juist te weinig grenzen stellen, voor zichzelf opkomen, op de voorgrond treden en richting geven. Deze mensen zitten over het algemeen wel vol irritatie of oordelen over mensen die dat teveel doen.