Ben jij je ego de baas?


Ego dingetjes zijn aan de orde van de dag. We herkennen ze vooral bij anderen en minder bij onszelf. Het kleine ego is altijd ik-gericht. Dat kan ten koste gaan van je effectiviteit bij het samenwerken in teams of bij veranderprocessen. Om een paar voorbeelden te noemen:

  • Ik wil status
  • Ik moet gelijk hebben
  • Ik ben niet goed genoeg
  • Ik ben wat ik presteer
  • Alles moet gaan zoals ik wil
  • Iedereen moet mij aardig vinden

In werkelijkheid heeft iedereen zijn eigen ego-dingetje en is daar uniek in. Het hangt er maar net vanaf wat je in het verleden hebt meegemaakt en welke betekenis je daaraan hebt gegeven. Op het moment dat er iets gebeurd waarmee het kleine ego ‘in gevaar komt’ gaat het ego handelen vanuit een korte termijn overlevingsdrang. HET EGO WIL NIET VERANDEREN.

i_love_heart_my_ego_sticker-r5339615f3b0441d9bf6de54bd12eda08_v9waf_8byvr_324

 

Dit overlevings-principe zorgt ervoor dat we terugvallen in een aantal gewoonten op het moment dat het getriggerd wordt.

  1. We hebben de diepe wens om ‘onszelf’ niet te veranderen. Ons ego veranderen voelt als ‘onszelf’ opgeven, verraden.
  2. We nemen de gemakkelijkste weg. Lees: de bekende weg. We weten diep van binnen dat die weg niet werkt, dat we ons doel niet bereiken. Toch maken we de keuze keer op keer hetzelfde gedrag te vertonen. Dat kan van alles zijn: de aanval, terugtrekken, etc.
  3. Met zelfbedrog praten we onze keuzes goed. Een sterk mechanisme is dat we de schuld voor onze eigen keuzes, handelen, denken en emoties buiten onszelf leggen. Het is de situatie die het veroorzaakt, het is die ander die het verkeerd doet. Ik heb geen keus of: het is normaal dat ik zo reageer op deze gebeurtenis. Zelfs als het destructief werkt en niet leidt tot een oplossing.
  4. We voorkomen dat we geconfronteerd worden met ‘moeilijke waarheden’. We kunnen dat niet aan. Het is een beschermingsmechanisme van het ego. Op het moment dat je de waarheid onder ogen ziet, is veranderen logisch. Dat wil het ego niet, dus wordt de waarheid verdraaid.
  5. We zijn gericht op de korte termijn en niet op de lange termijn. Het gaat erom voor het ego om NU te overleven. De gevolgen voor de lange termijn of het bereiken van een (hoger) doel zijn minder relevant.
  6. We bieden weerstand tegen mensen die er anders over denken. Dat wordt door het ego gevoeld als een directe aanval. Ook bieden we weerstand tegen feedback. Dat is de basis reflex van het kleine ego.

Het kleine ego is een ‘BIG NO’ die onze persoonlijke ontwikkeling belemmert en het is ijzersterk. Zo sterk zelfs dat het ons waarnemen, denken en motivaties in haar grip heeft. Het maakt ons inert en het zorgt ervoor dat de problemen die het veroorzaakt steeds groter worden. Het zorgt ervoor dat we niet meer professioneel-doelgericht bezig zijn.
Slimme ego’s vinden de juiste woorden en denkwijzen om het gedrag goed te keuren en hun keuzes goed te praten. De uitkomst is altijd hetzelfde: ‘ik hoef niet te veranderen’.

Voor de samenwerking is dit desastreus. Het doel wordt namelijk ik-gericht in plaats van het afgesproken gemeenschappelijke doel.

Dit is de grootste uitdaging voor een team met ‘sterke persoonlijkheden’. De HELDEN van een team zijn diegene die hun kleine ego niet de baas laten worden en het op kunnen brengen hun ego te ontwikkelen in plaats van eraan vast te houden. JIJ bent de baas, niet je ego.

 

ego

 

Wil je hier meer over weten? Kijk dan ook eens naar de training Congruentiemanager 2.0

of mail naar Goof van Kalmthout