De geboorte van het ego


40.000 jaar geleden gebeurde er iets vreemds. De mens kreeg plotseling een stem in het hoofd die allerlei dingen vertelde. Hij was in staat om te denken, werd zelfbewust. De mens begon de wereld en de eigen rol daarin in kaart te brengen. Het denken was geboren, de geboorte van het ego was een feit. Het denken onderscheidt de mensheid van de rest van de levende wezens. We zijn bewuster en daarom slimmer. Het is niet te beschrijven hoeveel dit ons heeft gebracht. En nu zijn de grenzen bereikt.

 

Ongelukje?

Er zit namelijk een grote rem op de verdere ontwikkeling van ons bewustzijn. Er gebeurde namelijk nog iets vreemds in die tijd. Het aanwezige overlevingsmechanisme, normaal gesproken gericht op het fysieke bestaan, omarmde het ontstane ego.

Congruentiemodel 2

Vanaf die tijd verdedigen we onze waarden, overtuigingen en identiteit alsof ons fysieke leven op het spel staat. We identificeren ons volledig met de emoties en gedachten die het ego, dat zich verdedigt, produceert. Het ego is daarmee de baas. We moeten ons goed voelen om effectief te kunnen zijn. Het ego is namelijk niet geïnteresseerd in ‘het juiste’ of ‘het ware’. Het ego wil overleven, niet veranderen en liefst onder de radar vliegen.

 

We zijn zoals we ons voelen

U kent het patroon vast wel. Het gaat goed, u zit lekker in de flow en u kunt met iedereen door 1 deur. Totdat er iets gebeurd dat u raakt. Een collega blijkt niet loyaal, de resultaten van het project vallen tegen, u krijgt onterechte feedback, een familielid wordt ziek, u wordt tegengewerkt, u verzeilt in een conflict. Het gaat plotseling een stuk minder. U verandert. U bent niet dezelfde. Uw gedrag wordt minder effectief. Totdat de problemen zijn opgelost en u zich beter voelt.

Het gaat met ons zo goed als we ons voelen.

We zijn zo effectief als we ons voelen.

Omstandigheden beïnvloeden

Onze eerste reflex is om omstandigheden te creëren die voorkomen dat ego’s defensief worden. We willen geen weerstand, we gaan goed met mensen om, we communiceren ‘geweldloos’, we ontkrachten onze feedback, we praten veel over ‘de manier waarop’ in plaats van over de inhoud. Kortom: we doen ons best om e.e.a. zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Het is evident dat dit niet (altijd) lukt.

 

Kan het anders?

Is het mogelijk deze rollercoaster, deze ups en vooral de downs in onze effectiviteit onder controle te krijgen? Is het mogelijk ‘het beste’ te blijven doen in elke situatie, ongeacht hoe u zich voelt?

Niet als uw ego de baas blijft.

Het ego verdedigt zichzelf namelijk met Uw leven!

Ongeacht de gevolgen

En ja, het kan anders: “skip the e and let it go”. Alleen op die manier zullen we in staat zijn echt samen te werken en met wijsheid de complexe problemen van de toekomst op te lossen. Ook binnen uw bedrijf.

 

Delphi Mindconnection werkt al jaren met methodes die helpen ‘voorbij het ego’ te ontwikkelen. Wij geloven dat dit noodzakelijk is voor het welzijn van de mens en het succes op de lange termijn van welk samenwerkingsverband dan ook. Knowhow to get Mindconnected!

Bent u hierin geïnteresseerd? We gaan er graag over in gesprek. Check ook even de Congruentiemanager 2.0 training om een beeld te krijgen hoe dit verder kan worden uitgewerkt, als voorbeeld.