Vertrouwen begint bij zelfvertrouwen, pas op voor zelfbedrog!


Vertrouwen begint bij zelfvertrouwen. Het werkt hetzelfde als in de liefde: om van een ander te kunnen houden moet je eerst een beetje van jezelf houden.

Mijn naam is Paul Driesen van Delphi Mindconnection.

Als je 100x per dag tegen jezelf zegt dat je een loser bent dan vrees ik dat je dat aan het einde van de dag nog gaat geloven ook. En het daarna gaat bewijzen.

Omgekeerd kun je 100x per dag denken: wat ben ik toch goed. Waarschijnlijk ga je het dan aan het einde van die dag nog geloven ook.

We noemen dit hinderende en helpende overtuigingen. Waarschijnlijk is het allebei zelfbedrog, maar je kunt er wel voordeel uithalen. En gelukkig hoeft dat niet zo zwart wit.

In de sport kennen we natuurlijk de voorbeelden van mensen die barsten van het zelfvertrouwen, terwijl ze misschien in hun leven ook behoorlijke onzekere periodes hebben gekend.

In extreme vormen wordt het eng of arrogant. Dus als je gewoon jezelf blijft en aan de positieve kant van de weegschaal omgaat met je zelfvertrouwen, dan straal je dat ook als leidinggevende of professioneel teamlid uit.
Zelfspot en relativisme helpen je met beide benen op de grond te blijven. Cynisme kan je juist aan de rand van de afgrond brengen.

Je teamleden aanmoedigen, samen aan de positieve kant van de weegschaal blijven, met zelfvertrouwen en vooral ook vertrouwen in elkaar: dat vormt een mooie basis voor jullie teamsucces.

Hoe zit het met jouw zelfvertrouwen en hoeveel vertrouwen hebben jullie in elkaar?

Mijn collega Goof van Kalmthout heeft zich echt verdiept in deze materie en past het in zijn begeleiding en trainingen toe. Klik hier om wat reacties van deelnemers te kijken.
Of neem eens contact met een van ons op, we helpen je graag!

Klik bijvoorbeeld door naar de training Kern van Mindconnection of Congruentiemanager 2.0