Vrouwelijk leiderschap in doe- en maakbedrijven


Oproep aan vrouwelijke operationeel leidinggevenden in doe- en maakbedrijven…

Gisteren 7 november was er weer de verkiezing van de zakenvrouw van het jaar. Kristel Groenenboom wist haarfijn uit te leggen dat de ‘vooroordelen uit het jaar nul’ vandaag de dag nog steeds gelden. Juist in de techniek en in professionele doe- en maakbedrijven, zwemmen vrouwen anno 2022 nog steeds tegen die hardnekkig stroom in. Ze brak ook een lans voor meisjes om zich in de vroege jeugd niet door leerkrachten te laten ontmoedigen. Juist in die ‘mannenwereld’ leveren dames echte meerwaarde, zien wij ook steeds terug in onze klantenkring en onze trainingen!

Aangezien we bij Delphi Mindconnection vooral het professionele MKB bedienen in branches zoals bouw, installatie, techniek, productie en procesindustrie is de verhouding tussen mannen en vrouwen daar een afspiegeling van. Vaak zijn van een groep van 10 deelnemers er 9 man. Die dynamiek van die éne dame erbij, maak de trainingen beter. “Het leren van elkaar is de grootste meerwaarde!”, horen we cursisten vaak zeggen. En dan is het extra fijn dat er door die éne dame anders gekeken, anders gedacht, anders gevoeld, anders gesproken en anders gedaan wordt.

Mijn ervaring in de afgelopen 20 jaar is ook dat de aarzeling om een leidinggevende functie te gaan vervullen, een bottleneck blijft bij veel dames. Maar als ze eenmaal hebben ingeschreven voor een training op het gebied van leidinggeven, dan is de ontwikkeling van die vrouwen opvallend! Waarschijnlijk omdat zij ook heel snel en veel leren van die mannen in de veiligheid van de trainingsgroep, die zich daardoor open en kwetsbaar durven opstellen.

Op managementniveau (HBO denk- en werkniveau) zien we de inschrijvingen wat makkelijker ontstaan (Congruentiemanager). Op MBO denk- en werkniveau, zoals teamleiders, ploegleiders en coördinatoren, blijft het mij nog te stil (Congruent Leidinggeven). Directeuren en topmanagers beschrijven dat middenkader wel eens als de leemlaag van de organisatie. Als je daar vernieuwing en dynamiek in kunt krijgen dan is het bedrijfsresultaat sneller en plezieriger haalbaar. Wij noemen dat Resultaatgericht Samenwerken.

Ik pak de handschoen graag op, die Kristel Groenenboom in de ring gegooid heeft. Daarom doe ik een oproep aan alle vrouwen in een operationeel leidinggevende rol op om snel een oriënterend gesprek te voeren en te onderzoeken of je bij een van onze groepen aan wilsluiten. We gunnen jou die ontwikkeling. Natuurlijk mogen mannen die er voor open staan hier ook gebruik van maken. Neem contact op met Paul Driesen of mail pd@delphimindconnection.nl

Photo 172358293 © Komgrit Pradissagul | Dreamstime.com

P.S. En dat dit vooroordeel nog bestaat bewijst mijn zoektocht naar bijgaande Stockfoto: ik had sneller de blog geschreven dan de foto’s gezocht…