“Juist de mensen die het hardst zeggen, dat ze het niet nodig hebben, gaan hier het meeste uithalen.”

Eric Kloosterman (manager sales & operations planning Ahrend) heeft mee gedaan met de eerste trainingsgroep Inzicht in Conditionering van Delphi Mindconnection. Tijd voor een kort interview:

Waarom heb je meegedaan?

“Ik had in het verleden bij Delphi een jaartraject Congruent Leidinggeven gedaan, om mijn leiderschap te ontwikkelen en dat smaakte naar meer. Toen ik door Paul Driesen benaderd werd om in te schrijven voor de korte vervolgtraining Inzicht in Conditionering was ik meteen enthousiast. Eerlijk gezegd had ik niet eens naar de exacte omschrijving van dat traject gekeken. Tijdens de eerste module dacht ik al snel: ‘Waar ben ik aan begonnen?’ Ik vond het aanvankelijk wat zweverig, daar heb ik helemaal niks mee. Maar er werd me al snel een figuurlijke klap voor mijn kanis verkocht, door een harde spiegel voor te houden. Toen ik naar huis reed vroeg ik me oprecht af waar ik in mijn werk mee bezig was en hoe lang ik dat op deze manier vol zou houden. En toen begon ik me er in te verdiepen. Als ik er nu over nadenk heeft dit traject enorme impact op me gehad!”

Wat zou je gezegd hebben als je het wel goed gelezen had?
“Dan had ik heel hard geroepen dat ik niet zo van dat zweverige ben en het zeker niet nodig had. Maar met de kennis en inzichten van nu, durf ik dat misschien om te draaien: juist die mensen die het hardst zeggen dat ze het niet nodig hebben, gaan hier het meeste uithalen. Net als ik zelf!”

Hoe zo dan, wat heeft het met jou gedaan?
“Dit traject voelt voor mij als een wake-up call. ‘Doordenderen, hard roepen en er energie in smijten’, is niet altijd de beste keuze. Deze inzichten hebben me nu al meer rust opgeleverd, waardoor mijn communicatie prettiger is en het uiteindelijk resultaat beter is. Maar vooral de rust in mezelf is toegenomen. Na die eerste les wilde ik er meer van weten en ben ik gaan lezen. En het boek heb ik eigenlijk niet meer losgelaten. Daar heb ik ook de medecursisten mee gestimuleerd. Super interessant hoe de Conditionering en de effecten op je Ego en daarmee je gedrag doorwerken. Dit smaakt naar meer. De vervolgtraining Bewuster Leiderschap staat nu bovenaan mijn verlanglijstje!”

Welk advies heb je voor geïnteresseerden?
“Laat je niet afschrikken door de omschrijving, maar stel je er voor open. Voel je weerstand? Top, juist dan adviseer ik om mee te doen. En bedenk dat het een behapbaar en relatief kort traject is. Je kunt het daar bij laten, maar ook verdiepen in de vervolgtraining Bewuster Leiderschap. Ook super interessant om te sparren met de mededeelnemers, die vaak ook worstelen met de weerstand. Ik sta graag met beide benen op de grond en vond het heel leerzaam, een nieuwe wereld ging voor me open.”

En wat kan Delphi Mindconnection nog beter doen?
“Dit lijkt me via de telefoon en via de website wat moeilijk te verkopen. Laat het mensen ook ervaren, bijvoorbeeld door een intakegesprekje met de trainer Goof van Kalmthout. Misschien bereik je dan vooraf hetzelfde effect als ik tijdens die eerste training ervaren heb. Door die spiegel werd ik juist getriggerd om mee te doen en daar heb ik geen spijt van!”