We houden van conflicten 1


Onze behoefte aan rechtvaardiging van onze gedachten, emoties en onze acties is sterker dan onze behoefte conflicten echt op te lossen.

 

Dat klinkt raar, maar denk er maar eens over na. Ga eens terug naar je laatste conflict. Wat waren je gedachten en je emoties. Die zullen vrij negatief zijn geweest, dat is vrij normaal tijdens een conflict. Het wordt echter een probleem als je gaat geloven dat die gedachten en emoties waar en terecht zijn en dat iemand anders daarvoor verantwoordelijk is. Je gaat die ander negatiever zien dan hij in werkelijkheid is. Je hebt dat nodig om je negativiteit te rechtvaardigen. ‘Ik wil wel, maar hij maakt het me onmogelijk’, is een veelgehoorde overtuiging tijdens conflicten. Je zit in het zelfbedrog. Je ziet de ander niet meer als mens, maar als object. Het is een onbewust proces. Vaak heb je anderen nodig om je erop te wijzen.

 

In werkelijkheid wordt hiermee natuurlijk de kans dat het conflict wordt opgelost verkleind tot 0% . Als je in het zelfbedrog zit, ben je niet in staat om te luisteren en te doen wat nodig is, laat staan van gedachte te veranderen of een win/win oplossing te zoeken. Het gaat ten koste van je professionaliteit en je doelgerichtheid. Het kost nogal wat.
Als je het fenomeen ‘zelfbedrog’ eenmaal kent, wordt het lastiger om in het zelfbedrog te blijven. Je bent minder overtuigd van jouw gelijk. Dat geeft ruimte om wel professioneel te blijven handelen en er ook nog rustiger onder te blijven. Het zal leiden tot minder negativiteit in jezelf en in je organisatie.

 

Wil je hier meer over weten? Mail of bel met Goof van Kalmthout (06 2275 1193)

 

Zelfrechtvaardiging is een onderwerp wat vooral in de Kern van Mindconnection en de Congruentiemanager 2.0 wordt behandeld.

 


Een gedachte over “We houden van conflicten

  • Piet Philipsen

    Dag Goof, een mooie post heb je openbaar gesteld en deze zet je inderdaad meteen aan het denken. Dank voor de post, dank voor het na laten denken, deze zal ik opslaan in mijn bovenkamer en zeker toepassen. Groet, Piet Philipsen.

Reacties zijn gesloten.