Wie ben ik en wat wil ik in het leven?


Een tijdje terug las ik een blog van een gerenomeerd trainingsbureau (ik meen dat het de Baak was) over de factoren die bepalend zijn voor jouw succes in 2030. Een van de belangrijkste zaken die daar werden genoemd was: ‘Weten wie je bent en wat je wil in het leven.’ 

We willen hier graag wat aandacht aan besteden in deze nieuwsbrief omdat ‘weten wie je bent’ niet zo voor de hand ligt. Overigens zijn we het er helemaal mee eens dat het een van de belangrijkste factoren is die bepalend zijn voor jouw succes. Ook Yuval Noah Harari komt in zijn nieuwste boek (21 lessen voor de 21ste eeuw, wederom een wereldwijde bestseller na ‘Sapiens’ en ‘Homo Deus’) tot de conclusie dat als we niet snel te weten komen wie we echt zijn, de toekomst van de mensheid op het spel staat. We kunnen dan ten prooi gaan vallen aan algoritmes. Als we doorgaan op de onbewuste automatische piloot (ego) die stuurt op wat hij buiten ziet en wat hij wil, zullen we zeer voorspelbaar worden en weet Facebook beter op welke partij we zullen stemmen dan dat we dat vooraf zelf weten. Ook weten de algoritmes hoe ze jou en mij kunnen beïnvloeden om ons ‘vrijwillig’ een bepaalde kant op te sturen. In deze wereld van fake news, reclame en alternative facts gebeurt dat nu al op grote schaal.

Weten wie je werkelijk bent is zelfs hierop een antwoord.

Te weten wie je werkelijk bent is de weg die zich naar binnen keert. Daar ga je de absolute waarheid zien over wie je werkelijk bent. Dit geeft je de wijsheid, de kracht en de creativiteit om met de ondoorzichtige, complexe en steeds minder betrouwbare buitenwereld om te gaan. In je werk en je relaties. De kwaliteit en authenticiteit van onze keuzes zal enorm toenemen. Van hieruit kun je neerzetten, vorm geven, bijdragen wat het leven van jou vraagt.

Wie ben je eigenlijk?

Het is niet mogelijk deze vraag in deze nieuwsbrief te beantwoorden. Wel kunnen we een opsomming geven van de zaken die je zeker niet bent:

  • Het stemmetje dat misschien zegt: ik heb hier geen last van. ik laat me niet leiden door ‘fake news’.
  • Het stemmetje dat misschien zegt: ik weet wie ik ben. Ik ben ik.
  • Je persoonlijke geschiedenis, alles wat je hebt meegemaakt
  • Je conditionering, alles wat volgens jou ‘waar’ is in deze wereld
  • Alles wat je belangrijk vindt
  • Alles wat je hebt bereikt of nog gaat bereiken
  • Je bent ook niet je naam, je stamboom, je geloof, je werk, je functie, de rollen die je vervult, wat je kunt en ga zo maar door…

Dat ben je allemaal niet. Wat blijft er dan eigenlijk over? En als je niet weet wie je bent hoe kun je dan weten wat je wil? Hoe kun je succesvol zijn in je werk, in je leven als je jezelf nog niet echt hebt gevonden?

In het gebied achter het ego ontdek je wie je werkelijk bent

 

Check de belangrijkste leiderschapsreis van deze tijd: je ego voorbij!