Wij zijn beter, of niet soms…?


Wij zijn beter

 

Vorige week las ik een interessant artikel over de reden waarom integreren zo lastig is. Het verhaal was geschreven door iemand die het kan weten: een allochtoon die hier al lang woont en terug kan kijken zonder de emotionele lading die het beeld vertroebelt.

De conclusie van het verhaal was dat integratie zo lastig is omdat de allochtoon zich beter voelt dan de Nederlander. Ik kon het nauwelijks geloven. Mijn eerste gedachte was: ‘maar dat zijn wij toch…?’

 

Wij zijn beter

Mijn idee is dat dit ook veel voorkomt in teams. Wanneer we geconfronteerd worden met andere inzichten, gewoontes, waarden en normen is onze eerste reflex: Wij zijn beter… Mijn ideeën, mijn denkwijze, mijn gewoontes zijn beter…

Deze reflex is wellicht normaal. Iets anders is het om je erdoor te laten leiden.

ps. bovenstaande foto is genomen in Charkov, Oekraïne 2012. Vlak voordat ZE verloren van de Duitsers.

 

Laat hieronder gerust je reactie achter. Herken je het bovenstaande? Of juist helemaal niet?